Columns

Oranjekoorts

De dag die je wist dat zou komen is bijna hier, om John Ewbank nog maar eens te pesten. Ja, Amersfoort verkeert al maanden in staat van opwinding. Het is te hopen dat Lucas Bolsius nog een paar nachtjes slaapt, want het koninklijk paar verwacht zaterdag een uitgeslapen burgemeester.

Columnist:

Knipoogje

Allemachtig

Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en daarna Pasen, uiteraard. Het zijn belangwekkende dagen, zeker voor hen die elkaar deze week treffen onder het Kruis. Uw afvallige columnist laat de hostie en het U zij de glorie deze week even aan zich voorbijgaan.

Columnist:

Knipoogje

Boswachten

In een tijd dat overheden vooral worstelen met de rode contouren (lees woningbouw), laat Leusden zich van zijn groene kant zien. Die kant zie ik graag, want deze gemeente – 20 jaar geleden de groenste van Nederland! – heeft meer dan vijftig tinten in de aanbieding.

Columnist:

Knipoogje

Buurtkracht

Het is grappig hoe groot soms klein kan lijken en klein groot. Zo zijn wij ooit uit Amersfoort vertrokken voor een wat groter huis in een kleine gemeente. 21 jaar later is dat grote huis veel kleiner geworden en dat kleine dorp mij eigenlijk te groot.

Columnist:

Knipoogje

Troosteloos

Een week geleden beloofde ik op deze pagina vijf bossen narcissen voor Jan, Bertrick, Derk, Ron en Frans. Nou, dat heb ik geweten. Mevrouw Bosmans was bij het lezen in alle staten.

Columnist:

Knipoogje

Stemmingmakers

Ze gapen me nu al drie weken aan, maar echt tijd om ze in de ogen te kijken had ik niet. Sorry Jan, Bertrick, Derk, Ron en Frans, maar als ik MONO rijd, laat ik me ook niet afleiden door een bonte verzameling verkiezingsposters. Wat een slechte behanger, trouwens.

Columnist:

Knipoogje

Buurvrouwendag

Ligt het aan mij of tikt de klok echt sneller naarmate we ouder worden? Ik mocht er afgelopen vrijdag weer een jaartje bijtellen: 51, hoera! Raar eigenlijk, want ik had het gevoel dat Abraham nog maar een paar maanden in mijn leven was.

Columnist:

Knipoogje

Lenteblauw

Nicoya in Costa Rica, het Italiaanse Ogliastra, de eilandjes van Okinawa in Japan; het zijn allemaal blue zones. In deze gebieden leven mensen wonderlijk genoeg langer. En in dat rijtje staat nu ook Leusden! Wie had dat ooit durven denken?

Columnist:

Knipoogje

Laaggeëerd

Hoogbouw is in veel gemeenten een heet hangijzer. Zo mag Amersfoort graag uit de hoogte doen met revolutionaire plannen, die vervolgens luchtkastelen blijken, worstelt Utrecht al jaren met de ongeschreven wet 'niet hoger dan de Dom' en wordt in Rotterdam telkens weer aan een nieuwe wolk gekrabd.

Pagina's