Zomertuin

Hoewel Leusden een reclameluw beleid hanteert voor de openbare ruimte, was er de afgelopen weken geen ontkomen aan de uitnodigingen van de diverse theaters in de regio. De Kom, Lampegiet, Schaffelaar, Stadschouwburg en Flint schreeuwden middels bermborden voorbijgangers toe: komt allen tezamen!

De boodschap is duidelijk, want aan de vooravond van de zomerstop willen de theaters van Nieuwegein, Veenendaal, Barneveld, Utrecht en Amersfoort ook Leusdenaren opwarmen voor het nieuwe seizoen. We moeten vooral nú kaarten bestellen. Vreemd eigenlijk, dat deze podia in de zomer nagenoeg onbespeeld blijven. Immers, juist in de zomer hebben we tijd voor leuke dingen en mogen de avonden wat langer duren. Nou weet ik ook wel dat vakantie vierend Nederland de komende maanden de bloemetjes weer buiten zet, maar daar krijgen we in Midden Nederland ook weer toeristen voor terug. En ook zij hebben baat bij een avondje uit, dus er is publiek. Is het dan omdat alle theatermakers op vakantie gaan, is het zo slecht gesteld met de klimaatbeheersing in onze theaterzalen of is het omdat de festivals het cultuurstokje overnemen?

Naar mijn idee is het een gemiste kans en niet alleen naar het mijne. In veel andere landen gaat het doek ook in de zomer op. Met een thematische programmering bijvoorbeeld of cultuur met een kleine c (lees: lage drempel). Dat heeft mij nog wel eens onverstaanbare, maar verrassende vakantie-avonden opgeleverd.
Ach, we zullen het ermee moeten doen en kunnen ons, met het bestellen van kaarten, in ieder geval verheugen op wat komen gaat. Ook leuk: voorstellingen uitkiezen, op tijd achter de pc of voor het loket en dan zo snel mogelijk de eerste rij boeken. Wat is er mooier dan De Notenkraker recht voor je neus? Alles, volgens mijn kinderen. Dat slaapverwekkende ballet kwam namelijk wel heel dichtbij. Ach ja, misschien waren ze nog wat jong.

Voor 'ons' Theater de Tuin maak ik graag een uitzondering wat betreft het zomerreces. Dit relatief kleine dorpspodium bestaat namelijk bij de gratie van sponsoren en vrijwilligers. Hulde! Het is behalve een cultureel platform dan ook een belangrijk bindmiddel voor Leusden. Ook uw krantenkrabbelaar draagt zo nu en dan een centje bij, wat me prachtige, intieme avonden met bijvoorbeeld Lenny Kuhr en Gerard van Maasakkers opleverde. En een halve vertoning van Knielen op een bed violen, niet te vergeten. Ik schrijf bewust half, omdat de beamer het na een uurtje voor gezien hield. Kan gebeuren…
Nu het seizoen 18/19 op z'n einde loopt, gun ik alle 'tuinders' een rustige zomer en kijk ik uit naar de presentatie van het nieuwe Tuin-programma, volgende week. Ik weet zeker dat we na de zomer de bloemetjes weer binnen kunnen zetten in Leusden.

[Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.