Zakkendrager

Erg trots ben ik er niet op en ik zwijg er ook liever over in het openbaar, maar in de kantlijn van deze pagina, durf ik het wel te schrijven. Ik háát sport. Voilà, het staat er, zwart op wit. Maar nu voor mij het jaar des Abrahams is begonnen en glorieuze – ahum – sportjaren steeds verder achter me liggen, voelt deze bekentenis vreemd genoeg niet bepaald als een bevrijding. Meer als een last en een zwaard van Damocles.

Terwijl het zo goed ging in mijn jeugd! Ik was geweldig aan de rekstok en had een perfect afstandsschot. Ja, in de zaal tenminste. Buiten korfballen vond ik te koud. De medailles van Impala liggen ergens in een doos op zolder, terwijl de foto's van Antilopen ongeveer zijn vergeeld. Het is dan ook lang, lang geleden. 28 kilo om precies te zijn. Zucht.

Nu vrouwlief, de huisarts én zijn assistente zijn gestopt met aanmoedigen, begint er iets anders te knagen. Mijn geweten. En mijn spiegelbeeld, niet te vergeten! Hoezo dikke buik? Ik heb gewoon een holle rug. Tja, gewoon een verkeerde houding. En mijn verbranding wordt ook steeds trager. Echt waar, hoor. Ja ja. Het moge duidelijk zijn: ondergetekende moet meer laten bewegen dan alleen zijn vingertoppen voor krantenstukjes. Turnen, korfbal, sportschool… Nèh, niets voor mij. Eerlijk gezegd wacht ik al maanden op die ene ultieme sporttak. Eén voor nut en vermaak, maar ze zijn er niet. Althans, niet voor mij.

Maar toen was daar het nieuwe jaar. Een jaar met nieuwe kansen en goede voornemens. Nee, ik nam mezelf niets voor, want ook wijsheid komt met de jaren. Het was gek genoeg de gemeente die mij in beweging kreeg!

Sta op en wandel, was de boodschap. Met je vuilniszak, voor de goede orde. Niet meer aan de straat zetten, maar in de container gooien, een stukje verderop. Wat een idee! Vergeet de rekstok en de korf, ik ben zakkendrager. Die van mezelf, die van de buren en soms zelfs de hele straat.

Man, dat hele milieubeleid van Leusden scheelt me nu al drie kilo. Fantastisch! Ik heb alleen wel een beetje last van een vuilnisarm…

Marco Bosmans