VOC

Het is wellicht iets waar anderen over zwijgen, maar ik schrijf het gewoon: ik heb een opblaaspop besteld! Nee, niet zo'n rondborstige met gretige mond, maar eentje op leeftijd. En keurig gekleed bovendien. Sara heet ze. Afgelopen vrijdag stond ze, ietwat hangborstig en met de lippen op elkaar, metershoog de aandacht te trekken voor ons huis. Inderdaad, mevrouw Bosmans heeft de 50 bereikt.

Mevrouw Bosmans kon er om lachen. In onze relatie van ruim dertig jaar passeerden immers al vele strapatsen van mijn kant. Ook de publieke openbaring van haar leeftijd is voor haar geen zaak van afschrik. 50 is toch ook niet iets om je voor te schamen? Hoewel ik persoonlijk niet zo van de verjaardagen ben, heb ik mijn 'Abraham' vorig jaar met veel plezier gevierd en in alle openheid gedeeld. Als een soort ode aan het leven, want voor hetzelfde geld was de teller gestopt bij… pak 'm beet… 43 of 28, laten we eerlijk zijn.

Van kalenderschaamte is dus geen sprake in huize Bosmans, maar er blijken wel aanverwante (geriatrische) zaken te zijn die lijden onder de beschaming. Neem de overgang. Net als de helft van al haar vrouwelijke leeftijdsgenoten kampt ook mevrouw Bosmans met haar menopauze. Zo vliegt ze regelmatig op, maar zit ze af en toe ook even niet zo lekker in haar velletje.

Die klachten zijn nog tot daar aan toe. Dat wat haar het meest irriteert is het taboe rond de overgang. Grappen zijn er genoeg, vooral van de andere sekse, maar waarom is er amper een goed gesprek te voeren over het ongemak waar dagelijks miljoenen Nederlanders last van hebben? Durven vrouwen er niet over te klagen of is dit soort verhitte vrouwen maatschappelijk het zwijgen opgelegd?
Een uitzondering geldt voor het Vrouwen Ontmoetingscentrum, dat al bijna veertig jaar bestaat in Leusden. De overgang gaat er vast zonder gêne over tafel, maar ja, dat zegt mijn mannelijk instinct, omdat ik op dinsdag niet durf aan te schuiven in de Bron – het LHBTI-tijdperk ten spijt.

Omdat ik 34 jaar geleden al mijn knipoogje liet vallen op mevrouw Bosmans en (bijna) altijd ook mijn oor bij haar te luister leg, krabbelt ze vandaag even mee in deze kantlijn. Haar advies aan meno-lotgenoten: bespreek je klachten, neem wat meer tijd voor jezelf en sta even stil bij wat je wilt in het leven. In een gesprek met je huisarts is het goed om ook de invloed van hormonen eens aan de orde te stellen, adviseert mijn vrouw. Waarvan akte.

Om het thema van deze week te symboliseren hadden we de opblaas-Sara afgelopen vrijdag eigenlijk een opvlieger gegund met een flinke dosis helium, maar we wilden Leusden niet aan het schrikken maken. Lachgas dan, om de boel op te vrolijken? Nee, het was vooral de liefde en aandacht die mevrouw Bosmans op haar feestdag weer even lekker in haar prachtige velletje deden zitten. Hoera!

Marco Bosmans

bosmans@xmsnet.nl