Uitpakken

Het heerlijk avondje is gekomen. Heel logisch dus dat het Sinterklaasfeest met/zonder (streep door wat niet van toepassing is) zwarte pieten op 5 december de insteek vormt van deze column. Het liefst had ik het zelfs op rijm gedaan, maar daarvoor ontbrak de tijd. Er moest geshopt worden, immers. Bij gebrek aan een hulpsint mocht ondergetekende zelf weer op pad en heel eerlijk: ik vind het leuk!

Er waren tijden dat ik op 4 december een uurtje (suiker)zoet was in de Vroom & Dreesmann. De kinderen waren klein en mevrouw Bosmans had amper wensen, dus snelde ik zonder verlanglijstjes, maar op goed gevoel langs alle afdelingen om vervolgens op de parterre 26 waren uit het huis af te rekenen. 'Zitten er cadeautjes bij, meneer?' 'Ja, mevrouw. Allemaal!' Ik zie nog haar geërgerde inpakblik. Bepakt en bezakt stond ik even later buiten en kon het grote verheugen beginnen. Wat zullen ze verrast zijn! Ach, met een goeie mix van lekkers, moois en leuks kon ik meestal niet stuk op 5 december.

De tijden zijn veranderd. De kinderen zijn groot, de verheugenis wat kleiner en V&D is weg, de bungelende pieten in het trapgat incluis. Geen Sinterklaasjournaal dus in Huize Bosmans, maar wel de oeverloze pietendiscussies op de andere netten. Ach, wij laten de goedheiligman nog altijd niet stilletjes ons huisje voorbij rijden. 5 december blijft een traditie.

Zo hebben we jarenlang gedobbeld om de gekste mini-cadeautjes en genoten van de creatiefste surprises van mevrouw Bosmans. En nog steeds halen we, grabbelend in het strooigoed, met plezier herinneringen op aan de heerlijke avondjes van weleer. Dat zal vanavond niet anders zijn, vermoed ik. Oma maakt spaghetti, zoals alleen zij het kan. En na het eten liggen er waarschijnlijk een paar pakjes voor de deur. Heel misschien. Dank u, Sinterklaasje…

In de hoop dat deze krant vanavond iets later in de bus valt bij oma Bosmans, kan ik wel een tipje van de jutenzak lichten. Bij gebrek aan een warenhuis heeft shoppiet deze week namelijk een rondje Hamershof gedaan, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen, ahum. Iets om te lezen bij Bruna (is hij misschien de broer van Michiel Romeyn?), iets om te drinken bij Mitra, iets om te dragen bij Jill en iets om te knabbelen bij Manon. En iets om te ruiken, niet te vergeten! Ja, de slogan 'Hiep hiep, het is van Kniep' is achterhaald misschien, maar in december nog vaste prik bij ons thuis.

Kortom, alle zintuigen worden vanavond gekieteld en het verheugen is begonnen, op het samenzijn vooral.

Zelf stuurde ik trouwens al in september een verlanglijstje naar Madrid: DO Jabugo Jamón Ibérico, por favor. Een kilootje Spaanse ham kon er toch wel bij in Pakjesboot 12?

Heerlijk avondje gewenst!

Marco Bosmans
bosmans@xmsnet.nl