Theater

Het is een beetje gek misschien, maar de bouw van het nieuwe AFAS-hoofdkantoor begint nu al op een attractie te lijken. Een experience eigenlijk, want zo is het bedoeld. Ik zal de eerste niet zijn geweest die het groene licht voor links mist, omdat 'ie rechts wordt afgeleid. Toet-toet, doorrijden!

Het zijn iedere keer luttele seconden waarin ik bij het voorbijgaan op de Groene Zoom een glimp van de bouwwerkzaamheden opvang. Daarom bedacht ik me een paar dagen geleden de fiets eens te pakken en de verrijzenis van dichtbij te aanschouwen. Fascinerend, dat gepuzzel met panelen voor de glazen koepel en het immense hijswerk dat vanaf de grond nauwlettend wordt gedirigeerd.
Plagerig beschreef ik het onderkomen al eens als het nieuwe Dolfinarium, wat me op een corrigerende tik van de algemeen directeur kwam te staan. Ja, het is dolfijn bij AFAS, maar daar stopt de gelijkenis. Hoewel… Net als Harderwijk zal Leusden straks toeristen trekken. Zo kijk ik vanaf de Groene Zoom nu uit op wat straks de theaterfoyer zal zijn en waar honderden theatergasten in de pauze op hun beurt uitkijken op het 'oude' AFAS-kantoor. Een vreemde gewaarwording.

Dit bouwproject is er een van ongekende omvang, zeker voor Leusdense begrippen. En hoewel ik in ons dorp de kleinschaligheid koester, maakt het me ook trots. Klein en groot houden de zaak immers in evenwicht. Meer nieuw betekent bovendien niet per definitie minder oud. Nee, het houdt de gemeente juist levend en daarmee de gemeenschap. Vandaar dat ik voor de terugweg meer tijd heb genomen. Even kijken bij Hof van Liz dat een plek krijgt in 't Ruige Veld, de Maanwijk in Leusden-Zuid, Villa Schutterhoef, dat na de grote brand bijna weer gedekt is en bij Jan van den Berg aan de Hamersveldseweg. Helaas, Jan is al weg. Grijpende kranen hebben alles weggehaald, tot de laatste hondenbrokken aan toe. Voel een traan.

Leusden bouwt en dat is maar goed ook. Daarom berust ik hier en daar in sentiment en geniet ik van wat komen gaat, zoals het AFAS Experience Center. Daar is de hoofdconstructie van beton en staalbouw inmiddels gereed en ligt de bouw voor op planning. Het schiet dus lekker op, al laat de daadwerkelijke verhuizing nog wel even op zich wachten. Eind volgend jaar steken Bas van der Veldt en consorten de kruising over. Tjonge, ik kan bijna niet wachten tot het doek opgaat.

Over AFAS-theater gesproken. In Scheveningen speelt op dit moment de prachtige Broadwaymusical Anastasia, over de mysterieuze vermissing van de beroemde Romanov prinses. In afwachting van ons eigen 'circustheater' mag LIEF LEUSDEN een paar Leusdenaren trakteren op een voorstelling in december. Kent u iemand die dit avondje uit verdiend, dan ontvang ik graag de naam en de reden. Ik beloof u, mede namens AFAS, een heerlijke theater-experience!

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl