Struikrover

Precies een week geleden eindigde mijn column op een klapstoeltje langs de Hamersveldseweg. Het was vanwege de avondvierdaagse, misschien weet u het nog. De wandelaars zijn klaar, maar ik neem u deze week graag even mee het hoekje om: Korte Geer rechtsaf. Ik ken deze straat vooral vanwege mijn dagelijkse rondje met het hondje en steevast moet ik hier altijd een beetje lachen. Enerzijds omdat ik me afvraag waarom die jolige Joling wél en Gordon geen straat heeft verdiend. En anderzijds om het openbaar groen.

Er moet namelijk een bewoner zijn van de Korte Geer (of de kruisende Landweg) die er plezier in heeft om hier het gemeentegroen in te pikken en bij te houden. En dan bedoel ik niet een beetje bijpunten, maar echt het complete werk op een slordige 80 vierkante meter! Haute Coiffure voor de hovenier, zeg maar. Nu in heel Leusden het onkruid welig tiert – niet te verwarren met wierige teelt, want die plantjes mogen niet – ontstaat op de Korte Geer een soort mini-Versailles. Heel bijzonder.

De tuinman in kwestie (of -vrouw) lijkt er een dagelijkse plicht van te hebben gemaakt om het gras kort, de kanten strak en de struiken in vorm te houden. En dat niet alleen: het tuintje groeit steeds meer uit tot een parkje, want er wordt volgens mij wekelijks een metertje gemeenteland 'bij gestolen'. Dat moet overigens overdag gebeuren, want tijdens mijn avondwandeling is het stil in de Geerse piktuin.

Wat opvalt is de signatuur van de hovenier. Ongeacht soort en ras, alle bomen en struiken zijn inmiddels gemodelleerd tot twee meter hoge kegels. Het onderste gedeelte van de stam wordt extra kort gehouden, zodat de zon en maaimachine bij de grassprietjes kunnen. Hier zit duidelijk een visie achter, maar welke?

Terwijl onze Tibbe (Maltezer op hoge poten) zich hitsig ongans snuffelt, gaan in mijn hoofd de gekste scenario's over de duistere snoeipraktijken. Is het wellicht de gepensioneerde tv-tuinman Rob V. die in Leusden zijn ouwe dag geniet? Of een kapper met eczeem misschien die het permanenten niet kan laten? Ik wil het eigenlijk niet weten. Zolang de struikrover het beste met het gemeentegroen voor heeft, laat ik me graag iedere avond een beetje kietelen. En dat die vierkante meters openbare ruimte eigenlijk moeten worden afgerekend bij de gemeente, dat ziet wethouder Vos vast wel door de (groene) vingers.

Nota bene: Voor een foto van de sierlijke 'plaats delict' is deze kantlijn iets te klein, dus ik nodig u graag uit om zelf een keertje te kijken in Park de Korte Geer. En mocht u daar tussen de groene kegels een bruine bolus aantreffen, dan is die waarschijnlijk van Tibbe. Goor misschien, maar Geer is niet anders gewend.

Marco Bosmans