Stemmingmakers

Ze gapen me nu al drie weken aan, maar echt tijd om ze in de ogen te kijken had ik niet. Sorry Jan, Bertrick, Derk, Ron en Frans, maar als ik MONO rijd, laat ik me ook niet afleiden door een bonte verzameling verkiezingsposters. Wat een slechte behanger, trouwens.

Omdat ik als krantenschrijver graag het nieuws van straat (en uit de berm) haal, ben ik deze week op de fiets nog eens langs het billboard gereden. Zo kon ik op mijn gemak even puzzelen op de namen en rugnummers. De genoemde heren vertegenwoordigen respectievelijk ChristenUnie, SGP, CDA, AWP en Water Natuurlijk, en prediken elk hun eigen kleur met veelbelovende oneliners.

Achter mij stalt een – ik vermoed – 8-jarig meisje ook haar fietsje. Politiek is voor haar nog prietpraat en de geportretteerde heren kunnen haar gestolen worden. Het meisje steelt zelf twee narcissen uit de berm. Ze worden bruut geplukt en gaan, geknakt in haar knuist, mee naar huis. Hoe symbolisch op deze plek: een nieuwe lente, een nieuw geluid.

De kans is groot dat u het rode potlood vandaag al heeft gebruikt. Hoewel… De kans is groter dat u dat niet deed, want de verkiezingen voor provinciale staten van Utrecht en het Waterschap Vallei en Veluwe zijn niet bepaald populair. Raar eigenlijk dat dichtbij als ver weg ervaren wordt. Keurig opgevoed als ik ben én omdat de provincie al dertig jaar een deel van mijn brood betaald, zou ik u willen vragen vanavond toch nog even langs een van de twaalf stembureaus te gaan. Het is toch nog geen 9 uur? Vooruit! Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Hoewel het de afgelopen weken vooral de landelijke roergangers waren die zich tijdens het campagnecircus lieten zien en horen, gaat het vandaag natuurlijk om de provinciale boodschap. Uw stem heeft namelijk direct invloed op de woningbouw, op de buslijnen en op de milieuregels in en rond Leusden. En wat het waterschap betreft: Vallei en Veluwe is er echt niet alleen in tijden van nood. Ze houdt ook uw en mijn water schoon en op peil, dus daar mag best op gedronken worden.

Nog even terug naar het billboard. Is dat schreeuwend plakwerk in de berm eigenlijk nog wel van deze tijd? Eerlijk gezegd ontstemd het mij eerder. Met alle respect voor Jan, Bertrick, Derk, Ron en Frans, maar met een stralende glimlach op A3-formaat scoor je toch geen stemmen? Ja, Olivia, Kim en Agnetha, zij verdienden posters. Ach, uren kon ik naar ze liggen kijken…

Ter zake. In deze krant vond u de afgelopen weken de politieke praatjes bij de plaatjes en morgenochtend luister ik naar de regionale omroep om te weten hoe Jan, Bertrick, Derk, Ron en Frans uit de bus komen. Ik pluk ze vijf bossen Leusdense narcissen bij een opkomst van 50% of meer.

[Marco Bosmans
(bosmans@xmsnet.nl)