'Reis-lijder'

In Huize Bosmans ging het de afgelopen weken veel over de komende weken. Mams zoekt een stacaravan om te pimpen, onze Damian wil zijn netwerk in evenementen uitbreiden, Madelief verheugt zich, na een geslaagd Havo-traject, op het studentenleven en paps maakt zich op voor een nieuwe uitdaging in de zorg.

Kortom, een druk(te) van belang. Gelukkig is er eerst de vakantie! Hoewel, gelukkig… De invulling van de vakantieweken zorgt al enige tijd voor strijd en twijfels bij de Bosmannetjes. Dat is gek eigenlijk, want de kinderen gaan op deze leeftijd veel liever hun eigen gang. Het is dus aan pa en ma, verder niemand. Nou ja, dochterlief wil misschien nog mee, maar dan moeten we wel met een heel goed voorstel komen.

Het binnenland is voor haar geen optie, terwijl het buitenland deze maanden onredelijk duur is. Ach, ik kan het misschien wel betalen, maar het feit dat mijn gulden (€ 0,45) in september een daalder (€ 0,68) waard is, knaagt aan mijn zuinige geweten. En aan mijn portemonnee.

We hebben hier dus te maken met een trilemma aan persoonlijke wensen, voorwaarden en ongemakken, waardoor ik nu al heel wat zoekende uurtjes achter de pc heb doorgebracht. Da's niet goed voor de sfeer des huizes, trouwens. En we zijn nog niet eens vertrokken! Dat de vakantie niet altijd ontstressend werkt, blijkt uit de vele scheidingen die er uit voortkomen. Echt waar, zo'n ruzie bij het bepalen van de juiste Franse route, de keuze voor een terrasje of het geworstel met de tent vormt vaker dan u denkt de opmaat naar de advocaat. Twee advocaten, beter gezegd. Hoezo, vakantierust?!

Besef goed dat u de eerste week van uw vakantie nodig heeft om de spanning van het werk los te laten, dan wel af te reageren. In de tweede week is het meestal slecht weer, terwijl er in week drie altijd een collega belt om u te vertellen dat de vakantie bijna voorbij is. Hop, daar is die spanning weer. Het zal mij dit jaar niet gebeuren, met dank aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Kajsa Ollongren heeft Camping Waterloo te koop gezet: 5 hectare voor 6 caravans, in de bossen naast de Doornseweg. Verkocht!

Ja, dit is op de valreep een cadeautje voor uw columnist, want dat betekent geen geruzie over de route, het terrasje van De Gezelligheid ligt om de hoek en mevrouw Bosmans kan vrijelijk pimpen. De prijs? Daarover wil de minister nog niets kwijt. Stuur het bonnetje dan maar naar de chef van de Leusder Krant o.v.v. 'reiskosten columnist'. Nu nog even bedenken hoe ik Madelief kan overtuigen mee te gaan. Hm… Hutten bouwen, vogels spotten, samen zingen rond het kampvuur?

Marco Bosmans