Oranjekoorts

De dag die je wist dat zou komen is bijna hier, om John Ewbank nog maar eens te pesten. Ja, Amersfoort verkeert al maanden in staat van opwinding. Het is te hopen dat Lucas Bolsius nog een paar nachtjes slaapt, want het koninklijk paar verwacht zaterdag een uitgeslapen burgemeester.

Ik heb mij in overheidskringen wel eens laten vertellen dat het gastheerschap tijdens Koningsdag hoog op het verlanglijstje van burgemeesters staat. Om de pr-waarde vooral. En een beetje ego-streling, vooruit. Iets lager op dit lijstje staan de Tour, Giro en Vuelta, The Passion, de tv-intocht van Sinterklaas en opnamen van programma's als Muziekfeest op het Plein. Onze buurburgemeester kan al met al tevreden zijn, want zijn Amersfoort heeft zich de laatste jaren behoorlijk in de kijker gespeeld. Chapeau.
Hoewel ik hem het grote Oranjefeest zaterdag van harte gun en de kleine bijrol van Leusden in de regioquiz zeer op prijs stel, zou ik Lucas te elfder ure toch nog graag om een gunst vragen. Een akkoordje met onze Gerolf, eigenlijk.

Gerolf Bouwmeester staat als burgemeester namelijk nog met lege handen. Simpelweg omdat de passieloze Biezenkamp zich niet leent voor de EO-kruisiging, 't Plein te klein is voor Jan Smit en we geen pietenprotesten dulden. Maar Koningsdag moeten we ons niet laten ontnemen!
Ik schreef het eerder op deze pagina: Leusden Zuid bestaat dit jaar 50 jaar en als er één wijk is in Nederland waar ORANJE met hoofdletters wordt geschreven, dan is dat deze. Daarom, beste Lucas en Gerolf, zou ik jullie willen voorstellen om de koninklijke familie zaterdag rond half 2, na 1075 slentermeters door de Amersfoortse binnenstad, deze kant op te sturen. Leusden-Zuid neemt het stokje graag over.

Die bus van Oranje rijdt, via de Gradus van den Hengelstraat en na een postuum saluut aan dé man van Oranje, naar het Máximaplein. Daar worden de Oranjes ontvangen door Gaby van Nimwegen en toegezongen door de kinderen van 't Palet, terwijl de harmonie Lisiduna toetert. Aansluitend is er een wandeling door de Irenelaan, Julianalaan, Beatrixlaan en Wilhelminalaan. Vergeet niet te vlaggen, zuiderlingen!
Schaatser Carl Verheyen – hij kent de weg in Zuid – is wel bereid om het koninklijk gezelschap vervolgens mee te nemen naar de Ooievaarhorst voor enkele ambachten en een proeverij. Heinze Bakker zal daarvan live verslag doen. En wie staan daar te zingen? Marike Jager en Wudstik, samen met de Marcel Fisserband, Leusdens trots.

Ehh.. ik durf het bijna niet te vragen aan de eigenaar van Hotels van Oranje (!), maar een mooie bordesscène op zijn Huize den Treek zou een prachtige finale zijn. Alstublieft?
Succes Gerolf, ik zie je zaterdag op het Máximaplein voor WIJ, Leusden!

Marco Bosmans
bosmans@xmsnet.nl