Onzuiver

2019 is voorbij, 2020 alweer een week op dreef. Daarmee zijn de bakluchten, kruitdampen, dennenbomen en klingklokjes toch echt wel verleden tijd. Ja, zelfs de meeste goede voornemens zijn weer wat ze waren: slechte eigenschappen – zeg maar eerlijk.

Aangezien ook het beste-wensen-zoen-tijdperk officieel is afgelopen en we weer 358 dagen moeten zwijgen over een gelukkig nieuwjaar, rest slechts de herinnering. Ik hoop dan ook dat u de laatste dagen van 2019 en de eerste dagen 2020 met dierbaren mocht delen. Met wat lekkers op tafel en wat leuks op de buis of – wars van het feestcliché – in alle rust met een goed boek onder een plaid.

Ondergetekende is gevoelig voor tradities. En dus togen we weer met mams naar paps op een nat Rusthof, werden gourmetpannen en sjoelstenen afgestoft, stond de Top 2000 op hard en knalde Bosmans junior flink van zich af bij de start van het nieuwe decennium. En laat ik Den Treek niet vergeten, waar we een warm onderdak vonden voor een familiair samenzijn.

Ja, mijn feestdagen waren prima, maar gek genoeg kijk ik ook altijd uit naar de eerste 'normale' week van het nieuwe jaar. Naar die ontnuchterende dagen, waarin we weer lucht krijgen na de maatschappelijke knuffeldruk, die december met zich meebrengt. Het klinkt misschien koud, ondankbaar en egoïstisch, maar ik kan even geen Sky Radio meer horen en Robert ten Brink meer zien, de zoete reclameblokken incluis. All I want na Christmas is… ME!

De laatste decemberdagen waren overigens niet alleen maar merry en happy, want Leusden telde ineens twee restaurants minder. Dat stuitte mij tegen de gastronomische borst. Burgemeester Bouwmeester zou een stokje (geen woordspeling) hebben gestoken voor mogelijke illegale gokpraktijken bij Silver River en sloot de deur. Verrassend, want wie gokt er niet in december; van kraskalender tot Staatslot? En bovendien heb ik Smaakpolitieagent Rob Geus wel eens horen fluisteren dat Aziatische restaurants altijd een gok zijn…

En wie dacht in restaurant Oud Leusden een alternatief te vinden, had het mis. Dit restaurant heeft een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam. Oud Leusden heet nu Zuiver Amersfoort. Hûh?! Maar ligt de Vlooswijkseweg niet in Leusden? ,,Eh.. ja, maar iedereen kent Amersfoort en bijna niemand kent Leusden", grapte de enthousiaste horecabaas op mijn vraag. Marketing, zegt Zuiver. Landjepik, schrijft de columnist. Heeft u nog een stokje, burgemeester? Het valt te hopen dat ze de naastgelegen middeleeuwse kerktoren van Oud-Leusden met rust laten en niet verbasteren tot Korte Jan, het broertje van de Lange Jan.

Sorry. Ik had me nog zo voorgenomen om 2020 rustig te beginnen, maar nu wind ik me toch weer op. Zennnn… Maar misschien dat ik vanavond wel even een reclamebord naast de toren zet: ZUIVERE KOFFIE? KOM NAAR LEUSDEN!

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.