Ontgroenen

Nu de klok langzaam richting 2019 tikt, maak ik graag de balans op. Voor mij persoonlijk en voor de wereld om mij heen. Waar staan we, hoe was het jaar en valt er misschien nog iets recht te zetten? Dat retrospectief komt voor velen deze dagen als vanzelf. Bij het schrijven van de kerstkaarten bijvoorbeeld, want – zeg maar eerlijk – daar wilde u eigenlijk mee stoppen. Maar ja, toen kwam ineens die kaart van collega Els. Dan moeten wij ook maar. Geloof uw columnist: wie schrijft, die blijft. Een paar woorden achterop het winterwonderland, hup in de envelop en weg ermee. Die woorden kunnen aankomen, letterlijk en figuurlijk.

Ook de gemeente Leusden werpt deze week bij de kerstborrel nog een blik over de schouder (en in de PMD-container). Het was een bijzonder jaar immers, met de verhuizing als hoogtepunt, maar het kerstrapport dat vorige week werd uitgereikt legde ook een paar zwaktes bloot. De 588 Leusdenaren die dit jaar de gemeentelijke enquête invulden zijn namelijk niet helemaal tevreden over het groenbeheer. Vooral het welig tierende onkruid vormt een ergernis, vertaald in het rapportcijfer 5,5. Voor de 29.000 Leusdenaren die de vragenlijst niet zagen, even uitleggen: onder groenbeheer vallen snoeien, schoffelen, maaien en vegen.

Een 5,5 op je kerstrapport, ik was er altijd heel tevreden mee. Ach ja, het hakken-over-de-sloot-type, c'est moi. Ik kan me voorstellen dat groenwethouder Vos het slimmere jongetje van de klas was en op dit onderdeel liever een 9 had gescoord, maar helaas... Om nou te voorkomen dat hij volgende week met chagrijn aan het kerstdiner schuift, zou ik willen zeggen: 'beste Wim, wanneer 2 procent van de Leusdenaren zich stoort aan het groenbeheer, dan heeft 98 procent vast niets te klagen.'

Wat willen we nou? In één van de groenste gemeenten van Nederland zwartepieten over groene sprieten? Nou ja! Het is te hopen dat de uitslag van deze enquête binnenkort niet opduikt in Congo, Moldavië, Afghanistan of ieder ander willekeurig probleemland, want dan staat Leusden er met recht (groen) gekleurd op.
Nee, wat mij betreft stropen 588 Leusdenaren volgend jaar zelf de mouwen op om een beetje meer te schoffelen, snoeien en vegen. Dat is geen kerstgedachte, dat is samenleving.

Hoewel ik u volgende week een prachtig wit kerstfeest gun, is uw kleumende krantenschrijver persoonlijk heel content met een green Christmas, onkruid incluis. Sorry, Bing. Mijn sneeuwlandschap beperkt zich tot een ansicht, die met een paar warme woorden en een knutseltje van mevrouw Bosmans in 83 enveloppen verdwijnt. Zoveel? Ja, laten we het dit jaar toch maar weer doen, schat. Voor Els en voor Geert, voor Titia en Guus, de Krasjes en de Burgstedens en…

Marco Bosmans
bosmans@xmsnet.nl