Levensgenieter

De feestdagen voorbij en de arbeid hervat kunnen we eindelijk weer 'gewoon' doen. Ik merk dat juist dat mij erg gelukkig maakt in dit nieuwe jaar: gewoon doen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook genoten van kerst, oud en nieuw en alle tradities die daarmee gepaard gaan, maar het zijn ook veel gedoetjes die stress opleveren. Pffff. Ik zeg dan ook al negen dagen 'het is gelukkig nieuwjaar.'

Misschien had u het na 36 Knipoogjes nog niet door, maar ik ben nogal een lekkerbek. Fijnproever ook, maar omdat ik echt alles in mijn mond steek is lekkerbek meer van toepassing. Echt waar, soms neem ik niet eens de tijd om fijn te proeven. Dan is het hap-slik-weg. Het is zelfs zo erg dat ik me zondagavond tijdens Heel Holland Bakt weer onbewust vergreep aan de koffiekoek van mevrouw Bosmans. 'Hè, ik had 'm hier toch neergelegd…' Sorry, schat.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar van al die taartenbakkers en snoepende juryleden op de buis ga ik altijd spontaan graaien. Janken voor de televisie? Nee, dat doe ik niet bij Robert ten Brink, maar meestal wel na tien willekeurige minuten 24Kitchen. Snottert u bij het lezen van de Bouquetreeks? Ik houd het niet droog boven een kookboek. En waar een beetje man in de boekwinkel likkebaardend tuurt naar de blootste blaadjes in het tijdschrift-schap, zoek ik me wezenloos naar de Michelingids onderop. Zo'n lekkerbek dus.

Het is misschien ook wel daarom dat ik na de bubbels, bollen en flappen altijd opgelucht ademhaal. December vraagt nou eenmaal het uiterste van mijn zelfdiscipline. Ik weet heus wel dat de feestdagen niet bedoeld zijn als vleesdagen en dat vrede op aarde niet verward moet worden met vreten op aarde, maar er mag wel genoten worden. Toch?

En dus maakte ik twee weken geleden een rondje langs de lokale smaakmakers; de slagers Timmer en Gelderblom (omdat ik niet kan kiezen), de kaasboer, de visspecialist, de groenteman, Kippie Coen niet te vergeten en voor de overige 37 producten op mijn lijstje kon ik terecht bij de acht supermarkten die Leusden telt. Met zo'n rondje op de fiets raak ik al snel een paar pondjes kwijt, maar die winst is inmiddels achterhaald, moet ik bekennen.

Het waren heerlijke dagen zoals gezegd, maar nu doen we weer gewoon. Gestopte rokers zijn alweer gestart, gestarte sporters alweer gestopt. Ach ja, zo gaat dat met voornemens voor het nieuwe jaar. Ik eet dan ook gewoon mijn koekje en drink gewoon mijn wijntje, al is het maar om ook in 2019 van iedere dag een klein feestdagje te maken. Ik leerde het van Wim Wahle, die behalve ondernemer in de Hamershof een warme inspirator was. Heel gewoon een mensenmens, die niets liever deed dan het geluk delen en het leven vieren. Tot 28 december jl. Dank, Wim.

Marco Bosmans
bosmans@xmsnet.nl