Leusbroek

Nu op de Hertenkop de spitsrijders weer in goede banen worden geleid, gebruik ik wat vaker de Groene Zoom en Arnhemsewegom Leusden in te komen. Het scheelt niet alleen een volle minuut, het is een veel charmantere entree. De bosrand, het kale maïsveld, koeien in de wei; welkom in het prachtige Leusden. Laten we eerlijk zijn: dit panorama past een dorp dat onlangs werd uitgeroepen tot mooiste wandelgemeente en eens ook de groenste gemeente van het land was.
Maar nu mijn vizier en de TomTom iets meer gefocust zijn op de zuidelijke route, is me opgevallen dat ik Leusden-Zuid vele jaren heb verwaarloosd. Foei!

Met aftrek van mijn tussentijdse Amersfoortse en Biltse jaren, heb ik het grootste deel van mijn leven tot nu in Leusden doorgebracht. In het centrum vooral, maar zo nu en dan ook in 'het zuiden'. Zo kwam ik bij Jaap over de vloer, speelde ik bij Frank, ging ik er ter kerke en paukte ik door de straten van Oranje-Nassau als we met Lisiduna weer eens een tochtje maakten; van de Prins Frederiklaan tot de Prinses Christinalaan. Maar Jaap, Frank, kerk en pauk zijn inmiddels van lang geleden.

Tja, Leusden-Zuid is helaas een beetje buiten beeld geraakt. Dat schrijf ik met schaamte, want afgelopen weekend werd ik tijdens een spontaan ommetje blij verrast. Wat is het toch een leuke wijk! Een plattelandsdorpje eigenlijk, met – op z'n Sonnevelds – simpele huizen tussen groen en zelfs een zandweg tussen koren door. Hoe anders is de ervaring in het nog zielloze Tabaksteeg, dat zich met betonnen dozen een beetje aanschurkt tegen de warme dorpskom van de zuiderlingen.

Hoewel Leusden-Zuid de afgelopen jaren veel is kwijtgeraakt, van het politiebureau en de kleuterschool tot de snackbar met de allerlekkerste pindasaus, is er woonruimte gewonnen. In mooie steentjes, moet ik bekennen. Gemist heb ik alleen de entreeborden van Leusden-Zuid. Waar de ANWB nog keurig wegwijst naar dit bijzondere deel van de gemeente, zoals ook Achterveld en Stoutenburg worden gewezen, laat de gemeente het afweten met een duidelijke entree. Waar begint en eindigt Leusden-Zuid? Wellicht kan de burgemeester daar even induiken, want hij woont er vast niet voor niets.

Het is misschien wat ongepast voor een centrumbewoner, maar ik zou mijn schaamteloze afwezigheid in de afgelopen jaren graag goedmaken met een feestje voor alle zuiderlingen. Immers, volgend jaar bestaat Leusden-Zuid precies 50 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden! Het is daarom dat het uw columnist heeft behaagd om Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander uit te nodigen om op 27 april even langs te rijden. Ach, u bent toch in de buurt, majesteit. En dan kunt u meteen de meest oranje gezinde wijk van Nederland zien. Hoezee, hoezee!

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl