Lentegroen

Twintig jaar geleden is het inmiddels, dat Leusden zich inschreef voor de groenverkiezing Entente Florale – waar blijft de tijd. Onder aanvoering van wijlen wethouder Lakeman werd de groene vlag gehesen en een dikke portemonnee getrokken. Er moest campagne worden gevoerd namelijk.

Het dorp ging aan kant voor de inspecteurs met groene vingers, Lakeman werd gestropt en zijn 'hofdame' in een fleurige jurk gehesen. Met succes, want de groene inspectieronde door onze bossen, wijken en het ommeland leverde Leusden niet veel later de titel Groenste gemeente van 1999 op. Het was een pluim op de hoed van Siem Lakeman en een dikke pûh voor Heemstede, Weert en Zundert. Zij grepen mis.

Het groene sentiment stak de afgelopen week de kop op, net als de krokussen, tulpen en het traditionele geproest en gesnotter. Tja, uw allergische columnist knippert deze dagen wat vaker met zijn oogjes. Het voorjaar is weer in het land, namelijk. Sterker nog, het leek al even zomers. Een zonnetje en dikke twintigers op de thermometer doen vreemde dingen met mensen. Pijpen worden gerold en mouwen gestroopt, terwijl het kortgerokte vrouwvolk zich een ongeluk zoekt naar die leuke slippertjes van vorig jaar. 'Nee, die kunnen écht niet meer!' Herstel: …zich een ongeluk haast naar de schoenenwinkel voor een modieus slipperpaar.

Terug naar die groene gemeente. Het lenteweer met zomerse temperaturen en schetterende vogels lokte de mens weer uit zijn hol de tuin in of de straat op. Kijk, daar heb je ook de buurman weer! De bloemetjes worden buiten gezet, net als de oleander van zolder en de tuinstoelen. En dus was het gezellig druk bij Eurofleur, waar het trouwens nog gezelliger zou zijn als ze al die gebods- en verbodsborden een keer zouden weghalen. Ook ik ben een tegenstander van winkeldiefstal, maar bij het zien van al die borden denk ik eerder 'pleur op' dan 'fleur op'. Ook bij de vele andere groenwinkels in ons groene dorp is het lente. Zo heerst er een grote blij bij de dames van Oudshoorn, maar ook bij Jack op de Hamersveldseweg. En bij Celine niet te vergeten! Celine is de jongste loot aan de Leusder stam. Zij steekt alle liefde in haar sfeervolle winkeltje aan het Maximaplein en in haar klanten. Ik zag haar stressen in december, bikkelen in februari en inmiddels fleurt ze het hele plein op met haar vrolijke lentegoed.

Dat is het! De lente doet goed in het nog altijd groene Leusden. Bosje doen, vandaag?

Marco Bosmans