Lenteblauw

Nicoya in Costa Rica, het Italiaanse Ogliastra, de eilandjes van Okinawa in Japan; het zijn allemaal blue zones. In deze gebieden leven mensen wonderlijk genoeg langer. En in dat rijtje staat nu ook Leusden! Wie had dat ooit durven denken? Ik geloofde het eigenlijk niet vanwege al die uitlaatgassen op de Mulderij en de Smidse, maar het is echt waar. Toch?

Gekkigheid natuurlijk, want in tegenstelling tot die bijzondere levensstandaard op de genoemde eilanden, bestaat de blauwe zone in Leusden vooral uit lijntjes smurfenblauwe bakstenen. Hier leef je niet langer, maar parkeer je korter. Op welgeteld 302 parkeerplaatsen rond de Hamershof moeten automobilisten sinds vrijdag hun parkeerschijf gebruiken. 617 andere plaatsen blijven vrij voor bewoners, winkeliers en andere langparkeerders. Het is na jaren discussiëren over de invoering van betaald parkeren in het centrum het ultieme harmonie-akkoord. Holland op z'n smalst: alleen wie niet luisteren wil, betaalt. Grappig genoeg zijn de mensen die onbeperkt willen parkeren zodat ze langer kunnen winkelen veel duurder uit, maar dat terzijde.

Ik heb de smurfensteentjes gezien, net als de nieuwe verkeersborden. De blauwe schijf ligt dus voor het grijpen onder mijn dashboard, maar om nou te zeggen dat de zone-indeling heel logisch is. Hoezo boven vrij en onder blauw? Hoezo die parkeerlimiet naast de sporthal? Een beetje wedstrijd kost je wel een paar uur. Wil je geen blauwe bon onder je ruitenwisser, dan krijg je wel een rode kaart, omdat je de wedstrijd hebt verlaten om je schijf bij te draaien.

Ik ben overigens wel vaker een beetje verward in ons winkelcentrum. Zo dacht ik vorige week ineens volle terrassen te zien en dames in korte rokjes. Kom ik daarna bij Kruidvat voor een lekkere douchegel, blijkt de tube van FC Utrecht net zo duur als die van PSV! Hûh? Maar waarin zit dan het kwaliteitsverschil, vraag ik me af. Zo kan ik ook mijn hoofd breken over de verschillende kortingsacties. Betekent 1+1 gratis nou dat diezelfde wasverzachter bij 2+2 net zo duur is? En bij 50% korting? Is dat verleiding, afleiding of misleiding? Soms gaat het me gewoon duizelen…

Steek ik voor wat verkoeling mijn hoofd in het Jumbo-vriesvak, tref ik daar vegetarische bitterballen. Lees ik dat nou goed: vegetarische bitterballen! Het is een soort Buckler-déjà-vu, waar de autist in mij heel moeilijk mee kan omgaan. Net als het woord stamppot, dat als een ongewenst mantra door mijn hoofd dreunt nadat twee etterkleuters wekenlang alle reclameblokken hebben vol geschreeuwd. STAMPPOT! Alsof het winter was. Een stamp voor hun kanis kunnen ze krijgen.
Sorry, uw columnist gaat even helemaal over de rooie. Hoog tijd voor een blauwe zone, ergens op een eilandje in de zee. Even helemaal zennnnnnn.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl