Klasgenoten

De zomer van 2018 gaat straks de boeken in als één van de warmste en droogste aller tijden. Hoewel we nog een paar weken te gaan hebben en ik onze dorpsweerman John Bernhard nog niet heb gepolst, durf ik dit wel met zekerheid te schrijven. Raar idee trouwens, dat we nu puffend om verkoeling schreeuwen, terwijl we straks in december bij het jaaroverzicht op televisie bibberend de zomerbeelden terugzien. Weet je nog, die gele grasvelden en dat waterprotocol in juli? Echt waar beste lezers, over een paar maanden hebben we de wollen sokken weer aan…

Dat het een droge en warme zomer is, vind ik persoonlijk niet zo'n probleem. Meer moeite heb ik met een stille zomer. Die stilte op straat, de sportvelden, het schoolplein; ik kan er niet aan wennen. Het halve dorp ligt op dit moment immers op een Zeeuws strand, wandelt over Toscaanse heuvels of 'fileert' op een Franse snelweg richting de Middellandse Zee. Thuisblijvers moeten ondertussen stilletjes genoegen nemen met een teiltje in de achtertuin. Of niet.
Het heeft trouwens ook voordelen, een zomervakantie in Leusden. Zo kun je je (uit)spaarcenten prima besteden bij de plaatselijke Jumbo, waar van kassa-files deze dagen geen sprake is. De wedstrijd handdoekje leggen bij het zwembad is niet nodig, want hier is volop plek. En yes, er kan vrijelijk gewipt en geschommeld worden op het verlaten schoolplein – mits de wijkagent even een oogje toeknijpt.

Over schoolplein gesproken. Mijn jeugdjaren werden gesleten op basisschool Groenhorst in de wijk Groenhouten. Daar hangt tegenwoordig weliswaar een andere naam op de gevel, maar mijn herinneringen neemt niemand weg. Aan BOOM, ROOS en VIS bijvoorbeeld, die op een of andere manier toch de kiem vormden van mijn schrijverij. En ik herinner me uiteraard alle klasgenoten, juffen en meesters, zoals meester Van Dijk van de zesde klas. Hij dook onlangs ineens op in mijn mailbox. Arie, want zo mag ik hem nu noemen, is bezig met een reünie van mijn klas in 1979. Of ik ook wil komen. En of ik nog meer klasgenoten kan opsporen. Natuurlijk!

Daarom, beste Gerke Haalboom, Hans van Dijk, Mariënte Meinema, Marieke Wolters, Sandra Vledder, René Snel, Wencke Punter, Elvira Berends, Joke van de Geer, Annekatrien van Cruchten en Stephanie van de Horn, waar zijn jullie? Kom van het strand of van die heuvel af en maak rechtsomkeert op de autoroute: de schoolbel gaat! We mogen weer ouderwets schommelen en glijden. Of een borrel drinken natuurlijk. Laat van je horen via bosmans@xmsnet.nl.
Wat een heerlijk idee om de zomerstilte te breken, meester Arie! En komt juf Blinde ook? Zonder haar BOOM, ROOS en VIS immers geen columnist.

Marco Bosmans