Het oude Leusden

Het goede leven in Leusden is voor een groot deel te verklaren in de balans. Leusden heeft jong en oud, is klein en soms ook groot, biedt groen, maar ook rood en Leusden heeft een mooie mix van oud en nieuw. Nou valt er over het 'mooie' van die laatste combinatie natuurlijk flink te twisten. Immers, wanneer karakteristieke bladreuzen in het dorp vervangen worden door jonge aanplant, staat de buurt op de achterste benen en ligt Groenbeheer onder vuur. En als voor tastbare herinneringen aan wijlen dokter Lantink de slopershamer dreigt, vinden sentimenten en argumenten de weg naar de politiek én uw krant. Terecht, want het zijn Leusdenaren die Leusden maken.

Het is dus aan bestuurders, burgers en buitenlui om oud en nieuw in onze gemeente in balans te houden. Laten we het verleden koesteren, onder aanvoering van de Historische Kring, maar we moeten ook voort. Oké, de nieuwe Maanweg liet ons groene hart even bloeden, maar er was geen ontkomen aan. Net zoals de ruilhandel Langesteeg/Tabaksteeg, die straks een doorn (en heel veel bakstenen) in het oog is van de villabewoners. Zij maakten zelf ooit rood van groen en hekelen nu de komst van navolgers. Not in my backyard! Ach, misschien hebben ze een punt in geschonden beloften, maar hoe wijds wilt u uw uitzicht hebben?

Terug naar het sentiment. Het Leusden van nu zou niet bestaan zonder het Leusden van toen, maar we moeten ons ook richten op het Leusden van later. Ik schrijf we, omdat de gemeente meer is dan alleen die nieuwe gestapelde bakstenen aan het Erf, als u begrijpt wat ik bedoel. Wees dus waakzaam voor de juiste balans en vergeet niet af en toe even om te kijken naar dat wat nog is. Stiekem een knuffel voor die Treeker eik, een groet aan die Stoutenburgse hoeve of…

Weet u wat ik laatst deed? Ik stopte mijn auto in de enige bocht van de Hamersveldseweg. Daar waar het spoorlijntje ooit liep. Daar waar tot een paar jaar geleden een driehoekig bord mij waarschuwde voor een stoomlocomotief. Ach ja.

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk, een kar met paard…