Herder

Een kneusje moest het zijn, de dennenboom in onze woonkamer. Dat is doorgaans de enige inbreng die ik heb bij de december-metamorfose. Een kneusje, omdat ook bomen met een beperking wonderschone takken hebben. Een kwestie van zien.

Verder liet ik de decoratie aan mevrouw Bosmans, met als gevolg dat roze dit jaar de kerstshow steelt. VT Wonen, wat doe je me aan?! En terwijl de binnenboel op roze stelten werd gezet, bekommerde ik mij om de mega-sneeuwpop op de schuur. Een ideetje van zoonlief, opdat iedereen weet wie de gekste is in de straat. Dus ja, naast de stralende beuk van buurman Jeroen staat een wiegende opblaaspop vol in de schijnwerpers. Een tikkeltje gênant, maar best grappig.

Rest mij alleen nog de gourmetschotel te bestellen én de kerststal te vullen! Immers, het geschiedde in die dagen dat er een bevel uitging van keizer Augustus. De zin, onlosmakelijk verbonden met de adventsperiode, vormt voor mij de ultieme opmaat naar het grote kerstfeest. Dat heeft met die roze ballen, sneeuwpoppen en uitbundige gourmetschotels natuurlijk niets van doen, maar alles met de Bijbelse oorsprong. Geloof het of niet, maar de woorden van evangelist Lucas maken ieder jaar weer heel veel indruk. Ik kan het verhaal dromen, ook omdat ik het als verteller meerdere malen mocht uitleggen aan heel veel kinderen in Museum Catharijneconvent in Utrecht, een dankbaar genoegen.

Jozef, Maria, de herders en de wijzen. Even een stofdoek er overheen en ze kunnen weer drie weken op hun plek. De kribbe is vandaag uiteraard nog leeg. Noem mij ouderwets, maar er is slechts één kerstavond. Dus die blijde boodschap houden we nog even stil.

Maar waar zijn de dieren; de os, de ezel en de schapen? Geruimd? Het zal toch niet. Verkeerd opgeruimd misschien. En voordat ik het wist, ging de hele zolderberging op zijn kop. Anderhalf uur gedoe om een veestapeltje van nog geen tien centimeter, maar ze zijn gevonden. Halleluja.

Herder José van de Treeker Wissel kon er deze week om lachen, al heeft zij zo haar eigen zorgen. José probeert deze dagen haar eigen schaapjes op het droge te krijgen. Het grootste deel van de kudde is namelijk zwanger en met het oog op 290 lammetjes aan het eind van de winter zou een schuur erg van pas komen. Maar wie in Leusden en omgeving heeft er 800 m² beschikbaar?

Bij een kopje thee ontstaat zowaar een visioen. Ik zie 200 zwangere dames langs boerderijen trekken, op zoek naar een stal voor de koude winternacht. En ineens in de verte, daar horen zij engelen zingen…

Zou het niet prachtig zijn wanneer Leusden zich deze winter ontfermt over José en haar dames? En wat een prachtig geboortefeest zullen we dan vieren, eind februari. Bij uitstek dé toeristische attractie waar Leusden zo naar smacht. Ik mag hopen dat het zal geschieden in die dagen.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl