Doeslief

Horen, zien en zwijgen. Het thema heeft niet alleen betrekking op een succesvol huwelijk, zoals ik vorige week vanuit mijn kantlijn schreeuwde, maar op relaties in het algemeen. Op uitnodiging van het vrijwilligerscollectief LIEF LEUSDEN zag en hoorde ik het maandag met eigen ogen en oren. Ik mocht getuige zijn van een bijzondere avond in het eet- en werkcafé in het Huis van Leusden, waar normaliter QliChef Demian van der Kolk een prima scepter zwaait.

LIEF LEUSDEN had een lentediner georganiseerd. Dat doet deze club wel vaker, omdat er in iedere gemeente mensen zijn die wat extra liefde kunnen gebruiken, ook in Leusden. Waarom aan tafel? Tja, liefde gaat nou eenmaal door de maag en tafelen verbroedert. Zo waren de 'liefe' vrijwilligers de afgelopen jaren al aan de kook bij de ISVW, op Landgoed Leusderend en op Kasteel Stoutenburg. Een beetje liefde delen en gezelligheid maken, dat is wat de anonieme vrijwilligers doen, terwijl de welzijnsorganisaties uitnodigingen verspreidden. Zij weten wie wat meer gezien en gehoord mogen worden.

Zo trof ik maandag 29 dorpelingen aan de fraai gedecoreerde tafels in het nieuwe gemeentehuis. In de keuken Gijs en Dennis van Culinair Verantwoord met een wel heel bijzondere souschef: Gerolf Bouwmeester. Hûh?! Kennen we die niet van… Inderdaad, Maar dit keer liet hij zich ongeketend een koksbuis ombinden. De eerste burger had zich laten strikken voor een uniek kookavondje in eigen huis. Met liefde, dat wel.

Bouwmeester mag zich graag uitleven tussen potten en pannen, maar komt daar, met een overvolle ambtsagenda en druk huishouden nog amper aan toe. Het was ook daarom dat hij met zichtbaar plezier asperges schilde, piepers kookte en een schiftende Hollandaise wist te voorkomen. Geen burgers dus voor de meester, maar een klassieke Hollandse lente.
Veel mooier nog om te zien was dat de liefde breed wordt gedeeld. Zo konden de vrijwilligers boodschappen halen bij Jumbo Wahle en Landwinkel de Kopermolen, zorgde de Leusdense truffelambassadeur Raimond Zuure van Il Mondo del Tartufo voor een exclusieve sterrensoep, leverde visspecialist Ruud van Diermen (RuVis) verse vangst voor de tweede gang en nam Culinair Verantwoord het dessert voor haar rekening. Gesmuld werd er. En gedronken, met dank aan Lieffer op Locatie en Romotion Media.

Koken, eten en ontmoeten vormden de rode draad van de avond, maar de genodigden werden ook vermaakt. Door goochelaar Janse met zijn tafeltrucs en het Leusdens kamerkoor Camera Nova, dat dit jaar vijf jaar bestaat. Voldaan en met een tasje vol liefe souvenirs gingen ze huiswaarts.

Twee achterblijvers delen de vaat; de beste kok onder de burgemeesters (of andersom) en een columnist, stil van wat hij zag en hoorde.

Veel liefs.

Marco Bosmans
bosmans@xmsnet.nl