Dennenkoek

Het is juni: de zomer is voorbij, eindelijk lente! Man, wat een meimaand. Het KNMI telde 14 zomerse dagen en er zat zelfs een tropische tussen. Dan mag misschien iedere vogel in mei zijn ei leggen, ik legde het vooral af. Pfff. ,,Het is ook nooit goed", hoor ik u denken, maar twee weken broeien in mei is toch voor niemand fijn? Door de hitte bevangen vond ik inspiratie in verkoeling.

Tjonge, wat heb ik de afgelopen weken verlangd naar een paar baantjes vlinderslag, 50 meter onder water en een bommetje. Net zoals vroeger, in dat heerlijke buitenbad van Zwembad Leusden. Wat een geweldige tijd was dat! Ik heb het er nog wel eens over met de kinderen: hoe ik via een zonnestraal op een spiegeltje mama probeerde te versieren. Zij bij de meiden, ik bij de stoere jongens. Er zijn trouwens meer herinneringen; die heerlijke dennenkoeken en patat uit de snackwagen, bijvoorbeeld. En het draaihek bij de uitgang, waar je met een beetje lenigheid stiekem een ingang van kon maken. Maar wel oppassen voor de badmeester aan het loket! Ik zie hem trouwens nog geregeld lopen, die badmeester van toen. Met zijn hondje. Hij was erbij toen ik A en B op mijn zwembroek mocht naaien. Nee, diploma C is me niet gelukt. Ik was een duikwatje, helaas. Tja, de gedachten aan toen zijn niet alleen verkoelend, maar ook confronterend.

Tegenwoordig zijn we voor een snelle plons in de buitenlucht aangewezen op andere baden, maar die hebben het gewoon niet. Rozendaal bij de Eurowoningen is alleen voor leden, De Glind is te ver fietsen, het Bosbad is te koud en het Henschotermeer te duur. Nee, ik wil weer een ouderwets buitenbad bij onze Octopus, mét duikplank, mét badmeestertoren en mét dennenkoeken. Ik wil dat ook mijn kinderen daar hun handdoekjes leggen, bommetjes maken en boterhammen ruilen voor een portie friet – niet tegen mijn moeder zeggen. Het is ijdele hoop, vrees ik. Vorig jaar zijn er namelijk miljoenen euro's gepompt in de binnenboel van Octopus. Daar moeten we het de komende jaren mee doen. Een samenwerking met Amersfoort is ook geen optie meer, aangezien de Amerena de buren veel centjes en zorgen heeft gekost.

IJdele hoop? Misschien niet. Op de gemeentepagina van de Leusder Krant van vorige week las ik namelijk iets over participatie. Het college en de raad willen de komende jaren meer samenwerken met inwoners en bedrijven. Aha! Dat wil ik ook! Mag ik 29.315 schoppen van Karwei, 600 grasrollen van Eurofleur en een paar spuitgasten van ons brandweerkorps? Kijk, als we allemaal even de schouders eronder zetten, kunnen we straks weer samen buiten badderen. Of zijn dit de naweeën van mijn oververhitting?

Marco Bosmans