Busbabbel

De kans is groot dat u morgenochtend burgemeester Bouwmeester bij de Versbakkerij van Ted Tammer treft. Hij heeft een koffieafspraak met gedeputeerde Schaddelee op het provinciehuis en een paar moorkoppen -Tammer heeft ze nog - uit eigen doos is uiteraard zeer attent. Of is dit slagroomwerk de ultieme munitie in de battle-of-the-bus?

Bouwmeester en Schaddelee kennen elkaar. Zo was die laatste onlangs nog getuige van het mediadebat in het Huis van Leusden, waarbij handen werden geschud, glazen werden geheven en louter vriendelijke woorden klonken.

Maar morgen zal de toon anders zijn. Morgen is het streekvervoer onderwerp van gesprek, een netelige kwestie. Leusden is al drie jaar niet blij namelijk met de gewijzigde lijnvoering van Syntus. Zo werd lijn 77 geschrapt en hadden veel oudere bewoners van zuidelijk Leusden ineens het nakijken. Er volgde een klachtenregen en Syntus evalueerde haar eigen handelen. Wat bleek: Syntus deed het prima, Syntus was tevreden. Dat Leusdenaren er anders over denken, werd in een laatste alinea verstopt.

Het college én de gemeenteraad waren niet te spreken over de slager die zijn eigen vlees keurde en er ging een boze brief naar het provinciehuis, daar waar ze toezicht houden op het streekvervoer. Leusden wil een onafhankelijk onderzoek en de terugkeer van lijn 77 – als de sodemieter! De strijdbare toon in de brief siert onze eerste burger. Hij laat zich duidelijk niet piepelen. Toch vrees ik dat er morgen weer gepiepeld zal worden, want provincies laten zich in de regel zelden de lokale les lezen. Of het nou om vers asfalt, groene weides of woningbouw gaat. Stel nou dat Arne Schaddelee morgen in een goede bui is of dat Gerolf Bouwmeester en Wim Vos hem met een eenvoudige Theo Meijer-heupzwaai klemvast op de grond weten te krijgen. Dan is het vast een kleine moeite om een vulpen tussen de gedeputeerde tanden te persen en een handtekening onder het lijn 77-contract te krijgen.

En als jullie dan toch wat krabbels uitwisselen op het provinciehuis, dan zou ik ook graag dossier Stoutenburg afgetikt zien, versnelde woningbouw geregeld willen hebben, zorgbudgetten opgeschroefd krijgen en de Pon-lijn laten doortrekken. De Pon-lijn doortrekken? Hm.. het is een spontane ingeving, maar dit zou zo maar het bus-probleem van Leusden-Zuid kunnen oplossen…

Ach, ik begrijp best dat overheidszaken en -taken niet met een burgerlijk knipoogje kunnen worden afgedaan, maar te hopen valt dat deze zaken niet over onze hoofden worden uitgespeeld. Zie de mens, bus-baas Schaddelee! En mocht het slagroomgevecht morgen toch negatief uitvallen, dan kunnen Leusdenaren bij de volgende verkiezingen voor Provinciale Staten in 2023 altijd nog kiezen voor Gelderland. We zijn immers al een valleigemeente. Eh.. of rijden daar ook Syntus-bussen?

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl