• Arjan Klaver

'Een programma dat goed valt'

Advertorial

LEUSDEN WIJKfysio heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge -biologische- leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die klachten hebben na een beroerte, bij dementie, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup. „We kijken dus verder dan alleen de verschijnselen van ouderdom of aandoening. We kijken naar het totaalplaatje van functioneren, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven", aldus Diedeke van Wijk.

Arjan Klaver

Zij is volleerd geriatriefysiotherapeut en timmert met haar bedrijf WIJKfysio behoorlijk aan de weg. Met succes en veel waardering voor haar kennis en kunde. Inmiddels heeft zij haar praktijk versterkt met Serina Geurtsen. „De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid", aldus Diedeke. „Wij adviseren en begeleiden ook mantelzorgers als het gaat om het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse activiteiten en hulpmiddelen rondom de betrokken patiënt. Het is beslist niet zo dat mensen op leeftijd of met een beperking niets te wensen mogen hebben. Integendeel. In dit vakgebied zoeken we naar mogelijkheden waarmee de patiënt in zijn of haar beperkte bewegingsvrijheid toch iets kan terugwinnen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan technieken om makkelijk uit een stoel te komen. Wel zo handig als er om wat voor redenen dan ook opeens hoge nood is. We helpen hen ook om trap te kunnen lopen of te leren wandelen achter een rollator. We hebben een grote gereedschapskist met instructies en adviezen die patiënten zelfredzamer maakt."

Daarnaast is WIJKfysio hét adres voor valpreventie. Valincidenten komen nu eenmaal veel voor onder senioren. Vallen is de belangrijkste oorzaak van een heupfractuur. Per jaar breken meer dan twaalfduizend mensen ouder dan 65 jaar een heup ten gevolge van een valincident.

„Senioren vallen vaker omdat de vaardigheid om tijdens het lopen obstakels te ontwijken, verslechtert met het ouder worden. De meeste mensen vallen bij dagelijkse activiteiten in en om het huis. Met onze training in gymzaal De Meent en De Brink kunnen ze leren weer met vertrouwen te bewegen en vooruit te kijken naar mogelijke obstakels op de route binnen- of buitenshuis. Het Vallen Verleden Tijd-programma, waarmee we vanaf het nieuwe jaar van start zijn gegaan, is voor ouderen het enige valpreventieprogramma waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het effectief is. In deze wetenschappelijk onderbouwde training oefenen de deelnemers op een hindernisbaan waar allerlei valrisico's uit het dagelijks leven zijn nagebootst, zoals een ongelijk trottoir of het lopen zonder zicht op de voeten. Ze kunnen onder begeleiding zelf ervaren wat losliggende matten, gladde stoepen of te ruime sloffen kunnen veroorzaken. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Bovendien worden veel mensen na een val vaak banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert en valangst toeneemt. En over conditie gesproken. In onze ruimte aan De Biezenkamp hebben we hulpmiddelen waarmee we voor veel ouderen een oefenprogramma hebben uitgezet om hun conditie juist te vergroten en het bewegingsapparaat te versoepelen. Een intensieve training van tien weken die nog zeker een half jaar effect geeft. Kortom, ook dit programma valt goed."

WIJKfysio, Diedeke van Wijk

MSc Geriatrie fysiotherapeut

Manueel therapeut Vallen Verleden Tijd Leusden

Mobiel Geriatrie Team Leusden e.o.

De Biezenkamp 90

De Biezenkamp 1 (trainingslocatie)

3831JA Leusden

06- 3730 4947

Info@wijkfysio.nl

www.wijkfysio.nl