• Een fiets op slot zetten is goed. Maar een extra hangslot om de tweewieler aan iets te 'ketenen', kan preventief werken tegen diefstal.

    Rinus van Denderen

Opvallende stijging van gestolen elektrische fietsen

LEUSDEN Of het nou gaat om een tweedehands tweewieler of een spiksplinternieuwe elektrische fiets: het is vervelend als die gestolen wordt. In augustus en ook het afgelopen weekend zag de politie in Leusden een opvallende stijging als het gaat om diefstal van elektrische fietsen. De e-bikes zijn geliefd, bij de gebruiker én ook bij criminelen.

Jeroen van der Veer

In en rond De Hamershof en De Biezenkamp werden afgelopen weekend diverse fietsen gestolen, waarbij het voornamelijk ging om e-bikes. ,,Wat ons opvalt is dat de betreffende fietsen alleen op slot zijn gezet middels het vaste ringslot", aldus de politie.

HANGSLOT Het is niet voor het eerst dat er veelvuldig elektrische fietsen worden ontvreemd in Leusden. Zo sloegen criminelen eind augustus ook hun slag, concludeerde politiewoordvoerder Cornelie Hogeveen: ,,We ontvingen in een periode van zo'n twee weken meer dan tien aangiftes en dan vooral rond de Biezenkamp."

Voorkomen dat elektrische fietsen gestolen worden, is vrijwel onmogelijk. Toch zijn er voldoende manieren om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken. En dit is nodig ook, bevestigt de politie. Veel van deze diefstallen werden gepleegd op klaarlichte dag en waren binnen no-time voltooid. Mogelijk maakte de dader gebruik van een loper, wat er op wijst dat de elektrische fietsen niet goed op slot waren gezet. ,,Wij adviseren de fietsen altijd met een hangslot aan iets vast te maken."

Inwoners van Leusden kunnen zelf nog meer voorzorgsmaatregelen nemen om fietsendieven een halt toe te roepen. ,,Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken van je fiets zijn", laat de ANWB weten. ,,Deze moet je namelijk doorgeven aan de politie of verzekering bij een eventuele diefstal. Zo kun je een fietsregistratiekaart invullen, die is gemaakt door de politie. Hier moet je onder andere het framenummer op zetten."

Ondanks dat veel mensen dit in hun achterhoofd al weten, worden toch vaak fietsen in de voortuin geplaatst. Doordat deze dan nergens aan vast staan, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de dievengilde. ,,Het is verstandiger om je fiets in een afgesloten schuur of garage te plaatsen én dan ook nog goed op slot. Op deze manier ontmoedig je dieven." Het op slot zetten van de (elektrische) fiets is het belangrijkste middel om te voorkomen dat de tweewieler wordt gestolen. Ook hierbij komen een aantal handigheidjes van pas. Geadviseerd wordt het ringslot, dat vaak standaard op de fiets zit, zo op slot te zetten dat het ringslot tussen de spaken zit waar ook het ventieltje zit. Het is voor de dief dan extra moeilijk deze open te breken. Deze manier is niet effectief als de dievengilde een loper gebruikt, zoals mogelijk in Leusden het geval was/is. Daarom adviseren de politie en de ANWB om een ketting- of kabelslot te gebruiken. ,,Maak hem zo hoog mogelijk vast", luidt het advies. ,,Wanneer een slot op de grond hangt, kunnen fietsdieven met een steen het slot openslaan met een steen."