• De Tour de Junior 2017 met deelnemers die voor spanning zorgen.

    Arnoud J Spaaij

Tour de Junior leeft volop

ACHTERVELD Wie de wielersport een klein beetje volgt, weet wel dat aardig wat Nederlandse wielrenners ooit in Achterveld fietsten. De Tour de Junior heeft in zestig jaar heel wat bekende namen ingeschreven. Reden voor een feestje.

Arnoud J Spaaij

 

Een klein feestje, zo geeft Arnold Leurs, voorzitter van de de Tour de Junior, aan. ,,We zijn natuurlijk trots en blij om dit jubileum te vieren", vertelt Leurs, ,,met onze lange geschiedenis en ook meer dan ooit succesvol." Toch is het feestje, zoals gezegd, ingetogen. Simpelweg omdat zestig jaar geen echt jubileum is.

Wel heeft de organisatie voor de deelnemers een klein presentje. ,,Er is voor iedere deelnemer een bidon die is gesponsord door de Rabobank", zegt Leurs. ,,Voor de vrijwilligers hebben we later dit jaar iets extra's. En op sommige momenten gaan we natuurlijk het jubileum extra benoemen. Zoals de nieuwe wedstrijden op de zondag voor de Tour de Junior. Dan starten om 14.00 uur de b-amateurs en sportklasse junioren en om 16.00 uur de 60+ en 68+."

MEER KEUZE Het zijn eigenlijk gewone KNWU-wedstrijden en Leurs is daar erg blij mee: ,,Zeker, deze extra wedstrijden zijn voor Achterveld leuk en de renners krijgen er meer keuze door. Zoveel te kiezen in wedstrijden is er voor deze categorie niet. ,,Zondag 13 augustus wordt een rondje om de kerk. ,,De bedoeling is dat het, net als vroeger, gezellig sport kijken wordt. Vanaf de terrassen van de cafés langs het parkoers en met de nodige activiteiten erbij. We hopen echt dat we dat in de komende jaren kunnen voortzetten."

 

GOUDEN TRUI De Tour de Junior zette samen met de KNWU vorig jaar een trend in door clinics voor de deelnemers en hun ouders te organiseren. Dat was succesvol en dit jaar verbindt de organisatie aan een nieuwe kennis-quiz een goudkleurige trui. Zo zijn er volgens Arnold Leurs nog wel meer nieuwe activiteiten. Al zijn sommige wat minder in het oog springend. ,,Klopt, zoals de sponsorbijeenkomst. Niet iedereen kan daarbij zijn, maar voor de Tour de Junior bijzonder belangrijk. Om het hele evenement te bekostigen zijn we afhankelijk van de steun van bedrijven. Hoofdsponsor AssumDelft advocaten heeft daar een leidende rol in. Zo worden de relaties van de sponsors onderling ook door de Tour de Junior verbonden."

 

WIELERSTRIJD Het gaat uiteindelijk natuurlijk om de meer dan honderd deelnemers. De jongens en meisjes die zes dagen lang rijden in verschillende leeftijdscategorieën ervaren de Tour de Junior als een bijzonder evenement. Dat is het ook want in Nederland zijn er nauwelijks meerdaagse jeugd wielerevenementen. Leurs: ,,Het aantal deelnemers is ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar, maar groot is niet ons streven. Het gaat er vooral om dat we de jeugd en alle betrokkenen een leuk, sportief en ook competitief toernooi kunnen bieden." Het lijkt erop dat dat in de zestigste Tour de Junior weer gaat lukken. Een snelle blik op de inschrijflijsten maakt duidelijk dat diverse renners uit voorgaande jaren ook nu weer van de partij zijn. En die namen beloven een mooie wielerstrijd. Tour de Junior: 13 t/m 19 augustus.