• Ellen Kars (links) poseert met Hadewych Cliteur haar mooie paarden die natuurlijk geen weet hebben van alle commotie.

    Arnoud J Spaaij

De Singels moeten verhuizen

ACHTERVELD Het gaat letterlijk om maar een paar meter. Toch is de verhuizing van Landelijke rij- en menvereniging en ponyclub De Singels geen sinecure. Het clubgebouw en de buitenbak laad je niet zomaar in een vrachtwagen.

Arnoud J Spaaij

 

Sinds 1988 gebruikt de vereniging een stuk grond op bedrijventerrein De Fliert. Gemeente Leusden bood de locatie in de jaren tachtig aan onder voorwaarde dat de grond beschikbaar was zolang er geen koper was. Het huurcontract werd per jaar verlengd. Vorig jaar gaf de gemeente te kennen dat De Singels plaats moet maken; per 1 september aanstaande moeten de paardenliefhebbers van het perceel verdwenen zijn. Inmiddels heeft De Singels een ander stuk grond dat gehuurd kan worden van de R.K. parochie voor tien jaar.

 

GEEN VERRASSING De oplossing is er en daarmee lijken alle problemen verdwenen. Maar zo simpel is het allemaal ook niet. Hadewych Cliteur, secretaris, en bestuurslid Ellen Kars leggen de situatie uit. Een totale verrassing is het niet maar rekening gehouden met een verhuizing op zo korte termijn had men ook niet. ,,We willen de zandbak (de buitenmanege, red.) wel verplaatsen. Het is in feite van de ene naar de ander kant van de heg", zegt Cliteur.

Het weiland langs het voetpad van Mastenbroek waar de nieuwe locatie is, ligt tegen het huidige perceel aan. De gemeente is na overleg bereid een deel van de verhuiskosten te betalen. Zo'n 30.000 euro. Volgens De Singels is het benodigde bedrag echter hoger. ,,We hebben een plan ingediend waarbij we uitgaan van eigen arbeid. We hebben alles voorbereid. Ons huiswerk goed gedaan. Gesproken met de buurt, een inrichtingsplan gemaakt. Meer dan de gemeente van ons gevraagd heeft. Bij de verhuizing willen we dan op de nieuwe locatie een grotere manege aanleggen dan die we nu hebben", zegt de secretaris.

En precies daar zit de pijn want de gemeente wil alleen betalen voor de aanleg van een buitenbak met dezelfde afmetingen. ,,Maar die uitbereiding is gewoon nodig voor de toekomst en hadden we ook zonder verhuizing een keer moeten doen", benadrukt Ellen Kars. ,,Doen we de uitbereiding niet dan komt er een moment dat we de stekker er uit moeten trekken." De vereniging geeft aan de indruk te hebben dat de gemeente geen groot belang ziet in de rijvereniging. Nogal frustrerend maar met zo'n 45 leden is de club ook niet groot.

Toch is de locatie bijvoorbeeld het beginpunt van de Vallei-trail, een route voor ruiters en aanspanningen, verder biedt de club ruimte aan Hondenschool het Klikt, de oefenavonden zijn van groot sociaal belang en de vereniging organiseert regelmatig evenementen waar buitenstaanders op afkomen. ,,Bovendien is het wel de ponyclub van het dorp", zegt Cliteur enigszins bitter.

 

CLUB VAN 100 Met de oprichting van een Club van 100 probeert men nu zo'n 10.000 euro bijeen te harken. Als dat is gehaald op 15 juli kan de vereniging blijven voortbestaan denkt het bestuur. Leden en supporters hebben echter nog maar amper de helft van het bedrag ingezameld. Meer info: desingelsachterveld.nl