• Daan de Man en Paul van der Spaa in de vernieuwde keuken

    Mariska Stehouwer

'De buurt heeft ons echt gemist'

LEUSDEN Er is weer meer bedrijvigheid te bespeuren in het multifunctioneel centrum Antares een maand na de heropening en naamswijziging van het horecagedeelte van café Antares in Maxima's. Tel daar de activiteiten bij op die half september bedacht zijn tijdens de meedenkavond van het wijkinitiatief Leusden ZeT en dan kan het niet anders dan dat er nu een manier is gevonden om van Antares een levendig centrum te maken. Daan de Man en Paul van der Spaa, de uitbaters van Maxima's krijgen nog dagelijks te horen dat het zo fijn is dat ze weer open zijn.

Mariska Stehouwer

De Man: ,,De buurtbewoners hebben ons echt gemist tijdens de verbouwing en zijn blij dat er weer een plek is om elkaar te ontmoeten. Wij regelen nu ook de verhuur van de zalen en veel bedrijven weten ons te vinden voor een vergadering in Antares en een lunch bij Maxima's. Sinds de opening is de aanvraag voor georganiseerde feestjes en partijen verviervoudigd."

Aan de voorzijde van het gebouw is een ruimte gemaakt voor de kinderen om lekker te spelen. ,,Zo kunnen ouders ook rustig genieten van een kopje koffie of de daghap zonder continue hun kinderen in de gaten te hoeven houden. Er ligt ook een aantal spelletjes omdat we spelletjesavonden willen opzetten." Van der Spaa vult aan dat als mensen thuis nog goede spellen ongebruikt hebben liggen, hij ze graag zou ontvangen.

,,We gaan door met de activiteiten die we als café Antares ook al waren begonnen. Zo is er elke laatste vrijdag in de schoolvakantie een filmmiddag met limonade en popcorn voor 1 euro voor kinderen vanaf 6 jaar. Het sinterklaasfeest in samenwerking met Humanitas zal ook weer georganiseerd worden. En we zetten de markten voort. 11 November krijgt de hobbymarkt weer een vervolg, voor creatieve Leusdenaren is er nog een stand beschikbaar. De kerstmarkt, die vorig jaar goed is ontvangen, gaan we weer organiseren op zondag 10 december en in het nieuwe jaar weer een Pasar Malam."

RUILBOEKEN De bibliotheek wordt gemist in Antares. Op dit moment wordt er door de Bibliotheek en de Woningstichting bekeken of er nog een in- en uitgiftepunt mogelijk is. Via de ruilboekenkast zijn er toch boeken te vinden. ,,Ook één van de ideeën. Van de school kregen we tijdelijk een kast te leen, daar staan al kookboeken van Paul in en de bedoeling is dat buurtbewoners boeken die ze niet meer gebruiken, plaatsen in de kast voor andere buurtbewoners en dan kunnen ze eventueel zelf een ander boek meenemen of er kan een boek geleend worden."

SPROKKELSTAGE De Man en Van der Spaa waren de eerste ondernemers die reageerden op de oproep om mee te doen aan de sprokkelstage op donderdag 26 oktober waarbij jongeren met een beperking gekoppeld worden aan een stageplek. ,,Waarom niet? Voor iedereen is een plek te vinden. We hebben al twee medewerkers van de Stichting Plus wonen die ons meehelpen in de keuken en in de bediening en een medewerker die aan het re-integreren is. Sowieso zijn mensen welkom als ze mee willen helpen, bijvoorbeeld tijdens een markt of als iemand met groene vingers onze binnentuin eens zou willen doen."

Voor meer informatie kunnen mensen via de mail contact opnemen: maximasleusden@gmail.com of langskomen. Activiteiten zijn te volgen op de Facebook-pagina van Maxima's en Antares Leusden.