Lezing de oorlog van twee kanten

02-03-2016, 17:10 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 13 maart 2016,
15:00 tot 17:00

Locatie:

Leusden

Zondag 13 maart lezing de oorlog van twee kanten martine letterie en rinke smedinga

Het motto van Kamp Amersfoort is herinneren, bezinnen en leren. Door het organiseren van lezingen, voorstellingen en vertellingen proberen wij het bezinnen een duidelijke plek te geven in het kamp.

Op zondag 13 maart is er een bijzondere lezing bij te wonen bij Kamp Amersfoort, Twee personen, twee perspectieven. Martine Letterie en Rinke Smedinga, 25 jaar getrouwd, publiceren beiden over de oorlog. Martine en Rinke vertellen over hun familiegeschiedenis, en de plaats die deze heeft (gehad) in hun relatie.

Martine is vernoemd naar haar grootvader, Martinus Letterie. Hij werd in juni 1941 als één van vierhonderd communisten opgepakt en via Kamp Schoorl en Amersfoort, gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij werd vermoord.

De vader van Rinke Smedinga was bij de eerste groep Nederlandse vrijwilligers die een SS-opleiding volgde. Hij werkte onder meer als bewaker in Kamp Westerbork en trad aan het eind van de oorlog in dienst van de Ordnungspolizei van het Duitse leger.

Tijdens hun lezing komen onderwerpen aan bod als het zoeken van informatie in archieven en het schrijven en publiceren. Ook kunnen deelnemers hun verhaal delen tijdens het element 'de drie-minuten-microfoon', al dan niet aangevuld met een mini-interview.

Programma

Datum zondag 13 maart

Plaats Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19 te Leusden

Tijdstip 15.00 tot 17.00 uur

Prijs

Lezing € 5, - per persoon incl. koffie en thee

Opgeven kan via info@kampamersfoort.nl. Geef in uw mail aan met hoeveel personen u wilt komen.

Over Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS. Getuigenissen van oud-gevangenen, vastgelegd in ruim honderd interviews, geven een beeld van de gewelddadigheden die hier hebben plaats gevonden.