Afbeelding
De Groene Belevenis

Familie excursie ‘Help de ringslang’

zaterdag 13 april 2024 14:00 tot 15:30

In het kader van het programma Groen doet goed organiseert De Groene Belevenis in samenwerking met Stichting de Boom de gratis familie excursie ‘Help de ringslang’. De excursie is op zaterdagmiddag 13 april van 14.00 – 15:30 uur en is geschikt voor families met kinderen in de basisschool leeftijd. Aanmelden is verplicht. Er is een maximum aan het aantal deelnemers, dus meld je tijdig aan.

Broeihoop onderzoeken en maken

De ringslang is een slang die in waterrijke gebieden leeft en die, naast de adder en de gladde slang, inheems is in ons land. De slang is niet giftig en is goed herkenbaar aan de gele en zwarte vlekken achter de kop.

Ringslangen planten zich voort door het leggen van eieren in compost- of bladhopen. In deze ‘broeihopen’ wordt het lekker warm en dat zorgt ervoor dat de eitjes uitkomen. 

Tijdens deze familie-excursie in de Schoolsteegbosjes gaan we samen in een oude broeihoop op zoek naar lege eierschalen. Het aantal gevonden eieren geeft informatie over de aanwezigheid én het voortplantingssucces van de ringslang in het afgelopen jaar. Aansluitend bouwen we met organisch materiaal een nieuwe broeihoop op zodat deze kwetsbare slangen ook dit jaar eieren kunnen leggen. 

Aanmelden 

De excursie biedt families de gelegenheid om met het hele gezin op pad te gaan en samen deel te nemen aan een actieve en leerzame activiteit. Honden zijn helaas niet toegestaan. Meld je aan voor deze gratis excursie via degroenebelevenis.nl/excursies.

Groen doet Goed

De excursie vindt plaats in het kader van het programma Groen doet goed. Dit provinciaal programma stimuleert activiteiten waarbij kinderen en hun ouders en/of verzorgers meer in contact worden gebracht met hun natuurlijke leefomgeving.

Locatie